03 Jan

“Realitatea”

De obicei, nu realizam in ce mod “realitatea” este subordonata intentiei noastre si cum emotiile noastre re-creeaza “realitatea” pe care o percepem. In schimb, pornim de la premiza ca “realitatea” este acolo, in afara noastra, si ca noi nu suntem decat beneficiari pasivi ai realitatii in loc sa ne consideram participanti activi la crearea ei.

Suntem pasivi, deoarece in marea majoritate a cazurilor “realitatea” reprezentata in noi este modificata de concepte, credinte, convingeri sau experiente din care “am invatat ceva”, ceva ce ne-a modificat modul cum intelegem realitatea.


Niste filtre ca lentilele colorate de la ochelarii de soare ce modifica lumea, o fac albastra, roz sau galbena, sau ca niste egalizatoare de sunet care lasa sa treaca mai multi basi, doar sunetele inalte sau  modifica timbrul vocal, sau ca o manusa grosa-de-ski sau subtire-chirurgicala care transforma senzatia in  functie de grosime si textura manusii. Toate aceste filtre au fost instalate in trecut, in copilarie sau chiar in istoria genetica. Instalate si modificate permanent de interactiunea noastra cu mediu, de cunoastere, de ganduri si de modele in care am crezut, (nimic altceva decat informatie filtratat din tendinta entropica si din complexitatea realitatii si structurata, organizata negentropic.)

Odata instalate, aceste filtre functioneaza automat pana cand sunt perturbate, intrerupte sau depasite.

Asa se produce TRANSFORMAREA. TRANSFORMARE ce poate duce la cresterea optiunilor si a resurselor.

Si de aici autosustenabilitatea si coevolutiva. O transformare pulsatila continua intre entropie/haos si negentropie /ordine /pattern/ model. Echilibrata si Bicamerala.

Leave a Reply

Close
loading...