UN-SCHOOLING
Imi aduc aminte cum am INVATAT ca oala fierbinte frige de te seaca la inima. Cred ca aveam 3-4 ani si ma jucam dandu-ma “pe gheata” pe parchetul din casa dat proaspat cu Palux. Voi, cei peste 30 de ani, mai tineti minte mirosul acela violent si adanc ascuns in lemn de Palux si luciul ca oglinda al parchetului tocmai bun de patinaj. Si exact la capatul camerei -patinoar, imagineaza-ti usa deschisa spre bucatarie ce dadea direct spre aragazul alb pe care trona o oala mare in care maica-mea fierbea o ciorba de vacuta si eu luandu-mi avant voiniceste, patinand si oprindu-ma/proptindu-ma cu amabele palme pe oala incinsa si tipand ca din gura de sarpe. Culmea e ca si acum cand imi amintesc mai simt usturimea din palme si am un strigat mut.
Sunt convins ca ai patit si tu ceva asemanator candva cu o oala fierbinte, un fier de calcat, cu resoul inchins sau caloriferul . Si doar amintindu-ti de experienta trecuta o retraiesti, o tii minte cu intensitate chiar si azi. Nu ai fost la cursuri in care ti s-a explicat ce simte palma sau limba cand te fringi in supa si sufli si-n iaurt. Si nici nu ai seminarizat lectia: “asa, puneti mana pe plita, tineti 2 secunde pe partea stanga, perfect acum pentru acasa va rog sa va opariti incet pe degetul aratator si sa va parliti usor pe inelar. Cand ati terminat faceti o disertatie despre diferenta intre cum te frigi chimic vs. electric”.
Omul invata dintr-o singura incercare. Fara seminarii, fara exercitii, fara teorie.
Direct, o data, e suficient sa INVETI sa-ti fie frica de pisici, de serpi, de pasari, de apa sau alte fobii.
Ceea ce e interesant este ca poti folosi aceasta competenta si inca multe alte programe ce zac nefolosite in tine, pentru a invata limba engleza in trei zile, functiile Bessel si Green intr-o noapte si Enciclopedia Britanica intr-un weekend.
Sa ne aducem aminte ca invățământul obligatoriu, sub forma în care îl cunoaștem azi, a apărut in Prusia, ca “toți germanii să gândească la fel și să respecte ordinele, cel puțin în problemele mari”. (citeste Nimeni nu s-a nascut adult!)
Cercetarile prof.Richard Boyatzis, expert in inteligenta emoţională demonstreaza că atunci cand “studentii au fost evaluati de profesori, deci de terti se produce o modificare a statusul lor social, cortisolul, ce este un indicator de stres, prezenta cresteri mai mari de 50% ” (Rock şi Page, 2007). Şi atunci cand creierul este influenţat de substanţe chimice asociate cu stresul, omul este mai puţin creativ şi mai puţin capabil să gandeasca pe termen lung soluţiile (Arnsten, 2008).
Iar in “Weapons of Mass instruction” John Taylor Gatto face o analiza ce te pune pe ganduri despre sistem. Faceti click pe imagine pentru a descarca pdf-ul.
Tine minte, in educatia clasica inveti:
- 10% din ce citesti,
- 20% din ce auzi,
- 30% din ce vezi,
- 50% din ce vezi si auzi,
- 70% din ce spui,
- 90% din ce spui si faci.
Dar cat faci din astea astazi. Si cat timp aloci pentru fiecare.
A INVATA in secolului XXI este mai putin mai putin despre IQ sau despre memorie (stiind ca este completa, holografica si oricand accesabila, o managerizam prin tehnicile de transa si prin tehnicile NLP NEW CODE de lucru cu (sub/in)ne-constientul) cat mai ales despre multiplele inteligente (Howard Gardner) si despre creativitatea de a stabili intentii si obiective in cadrul misiunii noastre personale (Viktor Frankl) .
A invata in secolului 21 insemna a avea mai multe resurse si mai multe grade de libertate. Mai repede, mai bine, mai complex.
Simplu nu? Daca ai o intentie clara…