30 Dec

Nu lua toate lucrurile foarte in serios

Slide23
In primul rand

Daca nu stii, daca te indoiesti sau habar n-ai, esti mult mai pretios pentru tine si pentru ceilalti decat daca esti blocat in convingerea ca detii Adevarul Suprem ce oricum e relativ. Pentru ca suntem atat de diferiti dupa modul in care receptionam, stocam si ne reprezentam lumea in imagini, in sunete, in senzatii si vorbe spuse in gand.

Suntem diferiti dupa modul in care gandim. Si gandim cu tot corpul. Punct. 

Convingerea asta serioasa “ca stii” opreste actiunea de “intelege ce gandeste celalalt”, de a face actiunea si de obtine rezultatele care iti dau incredere sau feedback. Inghetand experienta personala nu mai esti independent si liber de altii si de credintele lor limitative bagate cu asa entuziasm in capul tau. Nu mai ai resurse si nici optiuni.

Asa ca Have Fun…!

In plus majoritatea starilor cronice de blocaj neuromuscular opereaza dincolo de capacitatea de constientizare, incepand la varste foarte fragede. La scoala, in copilarie, s-ar putea sa fi fost invatati ca “a fi atent” inseamna a sta drept, rigid si nemiscat. S-ar putea sa va copiati parintii sau alte modele adulte in felul rigid sau absurd in care reactioneaza la anumite provocari. S-ar putea ca, foarte usor, sa fiti cuprinsi de anxetate, singuratate, resentimente, frica, etc. Blocajul neuromuscular sta la baza tuturor acestor raspunsuri bazate pe stres iar la parcursul atelierelor NLP  veti experimenta cum sa “dez-invatati” blocarea. O data aparut, blocajul neuromuscular poate deveni o stare permanenta.

Cel mai perfid exemplu, este ceea ce numim in mod obisnuit “gandire”, este una din starile principale de blocaj neuromuscular, evidentiat prin tensiune musculara si modificari de respiratie. Gandirea si constipatia au pentru majoritatea oamenilor aceelasi tipar muscular, foarte mult efort si un rezultat minimal. Cand gandim cu muschii incordati si respiratia modificata ne condamnam la repetarea unui tipar din trecut. Suntem prinsi in inchisoarea personala si avem acces numai la starea noastra repetata. Ideea de baza este ca blocajul neuromuscular suprima constiinta creativa. 

Cercetarile din neurostiinte in domeniul traumei arata ca vindecarea apare  atunci cand sistemul minte-corp (Neconstient activ-adaptativ corelat congruent cu intentia Constienta) modifica starea de trauma intr-o stare resursa; din acel moment incepe imediat un proces de vindecare accelerata. Altfel spus prin modificarea starii de stress in  stare resursa pot extrage resurse nebanuite chiar din “energia” stress-ului. 

Acelasi lucru poate fi spus despre transformarea creativa – a gasi noi solutii, a transforma o relatie, a vindeca o suferinta din trecut, a atinge o performanta inalta, etc. In acel moment avem nevoie sa tinem cont de trecut dar totodata sa-l depasim, sa gandim dincolo de limitele existente, sa cream ceva complet nou.

Blocajul neuromuscular este inamicul creativitatii; Aliatul cel mai fidel al creativitatii este “fluxul creativ”, flexibilitatea creatoare.

De fapt cum invatam.  Sugata Mitra cercetatator premiat la TED inlocuieste teoria cu practica si experiementul direct. 70:30:10 formatul de training in Top500 e conectat tot aici. Mai multe la curs…

Leave a Reply

Close
loading...